Ασκήσεις Λογοθεραπείας για τον Τραυλισμό μου
Ασκήσεις Λογοθεραπείας για τον Τραυλισμό μου

Ασκήσεις Λογοθεραπείας για τον Τραυλισμό μου

Όπως ανέφερα και στα προηγούμενα άρθρα, χρησιμοποίησα αρκετές ασκήσεις λογοθεραπείας για να ξεπεράσω τον τραυλισμό μου και να μιλήσω άπταιστα. Κάποια από αυτά βοήθησαν περισσότερο, άλλα λιγότερο και τώρα θα ήθελα να σας κάνω μια μικρή ανακεφαλαίωση. Μη βιαστείς να μιλήσεις. Όλα είναι πιο δύσκολα όταν βιάζεσαι να μιλήσεις. Πάντα προσπαθούσα και μερικές φορές ακόμα προσπαθώ να πω κάτι όσο πιο γρήγορα μπορώ για να σταματήσω να μιλάω ότι οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι τραυλίζω. Αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος και στην πραγματικότητα μιλάω λιγότερο άπταιστα. Επιβραδύνετε τον τρόπο με τον οποίο κινείτε το στόμα σας – χείλη ή γλώσσα.

Η αναπνοή είναι μια άλλη πολύ σημαντική κλειδαρασ μαρουσι άσκηση λογοθεραπείας. Πάρτε μια βαθιά ανάσα όταν ξεκινάτε μια πρόταση ή κάνετε μια παύση. Το να σου κόβεται η ανάσα σε αφήνει κολλημένο στη μισή πρόταση και προφανώς δεν είναι αυτός ο τρόπος. Βάζω στοίχημα ότι ξέρεις για τι πράγμα μιλάω. Ασκηθείτε στο σπίτι ενώ διαβάζετε ή μιλάτε στον εαυτό σας στον καθρέφτη. Ξεκινήστε τη φράση σας απαλά. Σε φέρνει στη διάθεση ομιλίας. Τόνιζα την πρώτη λέξη και κόλλησα τόσες φορές που η υπόλοιπη πρόταση ήταν χαμός. Δεν είναι ότι όλα εξαρτώνται από την πρώτη λέξη, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να μιλάς όταν έχεις μια καλή αρχή. Αν είναι μεγάλη λέξη, προσπαθήστε να επισημάνετε μια συγκεκριμένη συλλαβή ή «προσθέστε μια αναπήδηση» στη λέξη, ώστε να είναι ευκολότερο για εσάς να την πείτε. Ίσως ακούγεται σαν τραγούδι, αλλά ποιος νοιάζεται.

Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικούς τύπους φωνών και μόλις εκπαιδεύσετε πώς να το κάνετε, θα έχετε πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ανέφερα παραπάνω ότι είναι σημαντικό να προπονείσαι στο σπίτι. Οι προτάσεις μου είναι: – Πείτε τους ήχους του “μακριού φωνήεν” σας μερικές φορές αργά και απαλά για περίπου 2 ή 3 λεπτά. – Ανάγνωση. Εξασκηθείτε στην αναπνοή σας και μάθετε να το κάνετε φυσικά. Χρησιμοποιήστε τους απαλούς ήχους σας στην αρχή. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε δυνατά μπροστά σε έναν καθρέφτη. – Ακούστε τον εαυτό σας καθώς κάνετε τις παραπάνω ασκήσεις. Θα καταλάβεις τι πάει στραβά και μετά θα διορθώσεις τα λάθη. Στο τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι κανείς στον κόσμο δεν μιλάει 100%. Θέλουμε να είμαστε τέλειοι, αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος. Δηλαδή να νιώθεις αυτοπεποίθηση και άνεση όταν μιλάς.